glohw_lifestyle_coaching

Beter slapen

Hoe belangrijk is slapen?

Een volwassen person heeft gemiddeld 7 tot 9 uur kwalitatief goede nachtrust per nacht nodig om goed te kunnen functioneren. Goed slapen is de basis van een goede gezondheid. Slecht slapen verhoogd het risico op overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, depressie, veroudering en vroegtijdig overlijden.

Slaap heeft daarnaast een herstellende invloed op de hersenen. Het vergroot de ruimtes tussen hersencellen waardoor hersenvocht afvalstoffen sneller kan wegspoelen naar de lever en deze afvalstoffen afbreekt.

Het is geen ramp om een keer een nacht slecht te slapen. Je zult minder energie hebben en last van vermoeidheid. Zodra het chronisch wordt heeft het negatieve effecten op jouw gezondheid. Het leidt tot chronische vermoeidheid, concentratieproblemen, stressklachten en uiteindelijk tot een burn-out

Wat kan ik voor jou betekenen?

Wat ik voor jou kan betekenen, is kijken naar jouw slaappatroon en gedrag. Slaapproblemen zijn vaak overdagproblemen en worden vaak
veroorzaakt door stress. Om weer goed te kunnen slapen moet je de onderliggende oorzaken hiervan aanpakken. 

Door middel van het analyseren van jouw totale leefstijl, de balans tussen inspanning en ontspanning en activiteiten rondom jouw slapen, kunnen wij mogelijke oorzaken van jouw slaapproblemen in kaart brengen.

Hierbij alvast enkele tips die je momenteel al kan toepassen:

  • Ga op vaste tijden naar bed;
  • Zit niet meer achter je computer of  op je telefoon 2 uur voordat je gaat slapen;
  • Drink geen koffie en andere cafeïne houdende dranken voor het slapen;
  • Sport niet voordat je gaat slapen. Kies voor een rustige vorm van beweging zoals wandelen of yoga;
  • Doe ontspanningsoefeningen voordat je gaat slapen;
  • Zorg voor voldoende herstel tijdens vrije tijd.
Wil  je weer uitgerust wakker worden en meer energie! Graag nodig ik je uit om in kleine stappen grote veranderingen mogelijk te maken.